© WWW.CILTUZMANI.COM Copyright © 2007 [ciltuzmani.com]. All rights reserved
Made by Babur
Cilt Uzmanı                    Uzm. Dr. Babür Süer
Dermatoloji &  Estetik Dermatoloji Uzmanından en tarafsız kaynak.

Fotodinamik

Tedavi

Kırmızı ve Mavi ışık tedavisi aslında bilinenden çok daha eskidir. Eskiden aktinik keratoz ve cilt kanseri tedavilerinde kullanılan bir yöntem iken cildi gençleştirme ve akne tedavisindeki başarısı ortaya çıkınca bu alanda da kullanılmaya başlandı. Omnilux, Fine Lite, Acnelamp, Red and Blue Light Therapy, Clearlight, vs isimlerle anılmaktadır.

Fotodinamik Tedavi Nedir?

Fotodinamik tedavi (PDT) fotosensitize edici ajanlar, ışık ve oksijenin etkileşimi ile malign veya iyi huylu hastalıkların tedavisi için foto-kimyasal reaksiyonların kullanılmasıdır. Fotodinamik tedavi, 2 aşamalı bir işlemdir. İlk adım olarak, fotosensitize edici bir ajan bir veya birçok yoldan hastaya tatbik edilir( örneğin topikal, oral, damar içine) ve bu maddenin hedef hücreler tarafından alınması sağlanır. İkinci adım, hedef dokuya doğru yönlendirilmiş belirli bir dalga boyu ışık ile oksijen mevcudiyetinde fotosensitizer aktivasyonunu içerir. Fotosensitizer, hızlı üreyen kanser dokusu tarafından absorbe edildiği için ışık kaynağı, doğrudan lezyonlu dokuyu hedefler böylece fotodinamik tedavi ile komşu sağlıklı yapıların zarar görmesini en aza indirerek tedavide seçicilik sağlar. İnsan cildine ALA (5-Aminolevulinic acid) veya MAL (Methylaminolevulinate) gibi kimyasal maddeler uygulandığı zaman porfin, en çok kıl yağ bezi olan sebase bezlerde ve cildin en üst tabakası olan epidermisde depolanır. Kanser hücreleri normal hücrelerden daha çok porfrin depolar. Bu nedenle Aktinik keratoz, Bowen hastalığı ve Basosellüler karsinoma gibi durumlarda fotodinamik tedavinin etkinliği artar. Dokulardaki porfirini en iyi uyaran dalga boyunda bir ışık kullanılarak en yüksek tedavi etkisi sağlanır. FDA ın Blu-U cihazlarının ALA ile birlikte kullanımı için onayladığı protoporfirin IX un en yüksek uyarma noktası olan, Soret bant (mavi ışık) (yaklaşık 405-420 nm) kullanılır. Porfirin uyarma spektrumunun bir başka tepe noktası olan 635 nm (kırmızı ışık) farklı cihazlarda MAL ile birlikte kullanılımı onaylanmıştır . Mavi veya kırmızı ışık aktivasyonu takiben, porfrin daha yüksek enerji seviyesine yükselir , ışık (floresan) yayarlar veya tekli oksijen veya serbest radikaller gibi reaktif oksijen türleri üretebilir. Tekli oksijen türlerinin üretimi, "tip 2" fotokimyasal reaksiyon olarak bilinir ve fotodinamik tedavide baskın olduğuna inanılmaktadır. ALA dan üretilen Porfirin esas olarak mitokondri civarında yerleştiği için, habis hücre ışığa maruz kaldığında bu onların apoptoz ya da nekrozuna yol açabilir. Akne tedavisi için sebase bezler ve Propionibacterium acnes bakterisi hedeflenmektedir. P. acnes porfrini doğal olarak depolayan bir yapıdadır. Yani Mavi ya da kırmızı ışık tek başına tedavi edici etki gösterebilir. Hedef doku üzerinde direkt fototoksik etkisinin ötesinde fotodinamik tedavinin farklı Fotosensitizerlerle bağışıklık sistemi üzerinde etkileri mevcuttur. İntelökin 1- beta, interlökin 2 tümör nekrozis faktör-alfa ve granülosit koloni uyarıcı faktör üretimine neden olur. Fotodinamik tedavinin genellikle DNA hasarı, mutasyon ve karsinojenezis açısından düşük bir potansiyeli vardır.

Omnilux Plus:

830Nm Infrared dalga boyu ile yapılan bu tedavi spor yaralanmaları, kas ağrıları ve psoriasisde etkili olmaktadır. Bunun dışında yara iyileşmesi ve derin kırışıklı tedavisindede kullanılmaktadır.

Yan Etkileri

Fotodinamik tedavi uygulamaları sonrasında yanma hissi, bazen kaşıntı gibi şikayetler olabilir. Aktinik keratoz veya Bowen tedavisinde ödem, eritem, kabuklanma, su toplaması veya erozyon görülebilir. Hiperpigmentasyon oluşabilir ancak tedavi sonrası genellikle birkaç ay içinde kaybolacaktır. Kontakt dermatit ve ürtiker bildirilmiştir. Topikal ALA nın çok fazla kullanıldığı durumlarda, sistemik emilime neden olabilir. Çalışmalarda ağızdan 120mg/kg dozlara kadar verilmiştir. 30mg/kg dan daha fazla oral olarak alımında karaciğer enzimleri yükselmektedir. Bu tedaviler mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. ALA ve MAL göze değdirilmemelidir. İşlem uygulanmış veya güneşe maruz kalmış cilde 48 saat işlem yapılmamalıdır.

Cilt Gençleştirilmesi için

kullanımı.

ALA ve fotodinamik tedavinin cilt gençleştirici etkisinin nasıl olduğu tam bilinmemektedir. Ancak ALA ve fotodinamik tedavi sonrası artmış kollagen sentezi gösterilmiştir. Kırmızı ışık terapisinin vücudun "enerji santrali" olan mitokondriler üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir Daha fazla enerji ile, cildi onarmak, yeni cilt oluşumunu hızlandırmak gibi işler daha verimli bir şekilde yapılabilmektedir. Hücre büyümesi ve cilt gençleşmesini arttırır. Cilde yapısını, gücünü ve esnekliğini veren kolajen üretimini uyarır. Kolajen üreten fibroblast üretimini arttırır. Kolajen, cildi oluşturan bağ dokusunun bir bileşenidir. Dokuya giden kan dolaşımını arttırır. Hücrelerdeki enflamasyonu azaltır.

Kırmızı Işık

Kırmızı ışık 635 nm saf ve hafif kırmızı diyot ışığı ile ciltteki kan dolaşımını hızlandıran, hücre yenilenmesini ve güneş ışınları ve diğer nedenlerle oluşan toksinlerin atılmasını sağlar. Yorgun ve çevre koşullarından olumsuz etkilenmiş ciltte oldukça başarılıdır. Zararlı ultraviyole veya infraruj (kızıl ötesi) içermeyen bu ışınlar, son derece yumuşak ve saf kırmızı diyot ışını olduğu için, tedavi gören kişi uygulama sırasında sadece bir ılıklık hissediyor. Cilt uyarılarak, kan dolaşımının düzenlenmesi ve cildin beslenme ve oksijenlenmesinin artması ve kollajenin yenilenmesi sağlanmaktadır. Cildiniz incelenip, tedaviye ihtiyacı olduğu belirlendikten sonra, temizleniyor. Ardından cihaz ile ilk seans 45 dakika sürüyor. Sonraki seanslar için ise, 20'şer dakika yeterli. Haftada iki kere, toplam sekiz seans sonunda kırışıklıklarda azalma, cilt tonunda eşitlik ve gerginlik gibi gözle görülür sonuçlar elde edilmektedir. İngiltere'de yöntemi kullananların yüzde 60'ında gözle görülür biçimde kırışıklıkların, çizgilerin azaldığı ortaya çıkmış. Özellikle göz ve dudak çevresi gibi yok edilmesi zor çizgilerde de belirli azalma saptanmış. Piyasada değişik isimlerle karşımıza çıkabilir. Low-level laser light therapy. Düşük güçlü lazer tedavisi Non-thermal LED light. Yumuşak (Soft) lazer tedavisi Soğuk lazer tedavisi. Biostimülasyon, fotonik uyarma. Fotobiyomodülasyon ve fototerapi Kırmızı ışık terapisi hangi cilt rahatsızlıkları için denenmektedir? Yaraları ve yara izlerini iyileştirme. Çatlakları azaltma, Kırışıklıkları, ince çizgileri ve yaşlılık lekelerini azaltma. Sedef hastalığı, rosacea ve egzamayı iyileştirme. Güneşten zarar görmüş cildi iyileştirme. Androjenik alopesi olan kişilerde saç büyümesini iyileştirme. Sivilceleri iyileştirme.

Mavi Işık

Mavi ışık tedavisi en yaygın olarak güneş hasarı ve premalign veya malign cilt kanseri büyümelerini tedavi etmek için kullanılır. Aslında cilt kanserini önlemek ve hem kanser öncesi cilt lezyonlarını hem de vücudun diğer bölgelerine yayılmamış (veya metastaz yapmamış) kanserli cilt lezyonlarını ortadan kaldırmak için kullanılabilir . 405-420 nm FDA tarafından da onaylanan ve son yıllarda Avrupa'da aknelerin azaltılmasında yaygın olarak Omnilux /Fine Lite, Blue-U gibi cihazlar kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda sekiz seanslık tedavi uygulayanların aknelerinin yüzde 73 oranında azaldığı görülmüş. Hasta için güvenli konforlu , acı vermeyen ve fazla yan etkisi olmayan bir uygulamadır. Cilde verilen mavi ışık, akne oluşumuna neden olan hedef hücreyi imha ederek serbest radikallerin oluşumunu engellediği düşünülüyor. Botox, dolgu maddeleri, kimyasal peeling tedavilerle desteklendiği taktirde bu uygulamaların etkilerinin daha uzun süreli olmaktadır. Amino levulinic acid (ALA) ile birlikte yapılan kombine tedavilerde. ALA ile ışığın deriyi daha etkisi %30-40 oranında artar Mavi ışık tedavisi, cilt hastalıklarını ve kanseri tedavi etmenin yanı sıra depresyon tedavisi olarak da kullanılabilir .Mavi ışık, eskiden “mevsimsel afektif bozukluk” (SAD) olarak bilinen mevsimsel kalıplara sahip “majör depresif bozukluğun” tedavisinde özellikle etkilidir .
© WWW.CILTUZMANI.COM Copyright © 2007 [ciltuzmani.com]. All rights reserved
Cilt Uzmanı Uzm.Dr. Babür Süer
Uzmanından en tarafsız kaynak.

Fotodinamik

Tedavi

Kırmızı ve Mavi ışık tedavisi aslında bilinenden çok daha eskidir. Eskiden aktinik keratoz ve cilt kanseri tedavilerinde kullanılan bir yöntem iken cildi gençleştirme ve akne tedavisindeki başarısı ortaya çıkınca bu alanda da kullanılmaya başlandı. Omnilux, Fine Lite, Acnelamp, Red and Blue Light Therapy, Clearlight, vs isimlerle anılmaktadır.

Fotodinamik Tedavi Nedir?

Fotodinamik tedavi (PDT) fotosensitize edici ajanlar, ışık ve oksijenin etkileşimi ile malign veya iyi huylu hastalıkların tedavisi için foto-kimyasal reaksiyonların kullanılmasıdır. Fotodinamik tedavi, 2 aşamalı bir işlemdir. İlk adım olarak, fotosensitize edici bir ajan bir veya birçok yoldan hastaya tatbik edilir( örneğin topikal, oral, damar içine) ve bu maddenin hedef hücreler tarafından alınması sağlanır. İkinci adım, hedef dokuya doğru yönlendirilmiş belirli bir dalga boyu ışık ile oksijen mevcudiyetinde fotosensitizer aktivasyonunu içerir. Fotosensitizer, hızlı üreyen kanser dokusu tarafından absorbe edildiği için ışık kaynağı, doğrudan lezyonlu dokuyu hedefler böylece fotodinamik tedavi ile komşu sağlıklı yapıların zarar görmesini en aza indirerek tedavide seçicilik sağlar. İnsan cildine ALA (5-Aminolevulinic acid) veya MAL (Methylaminolevulinate) gibi kimyasal maddeler uygulandığı zaman porfin, en çok kıl yağ bezi olan sebase bezlerde ve cildin en üst tabakası olan epidermisde depolanır. Kanser hücreleri normal hücrelerden daha çok porfrin depolar. Bu nedenle Aktinik keratoz, Bowen hastalığı ve Basosellüler karsinoma gibi durumlarda fotodinamik tedavinin etkinliği artar. Dokulardaki porfirini en iyi uyaran dalga boyunda bir ışık kullanılarak en yüksek tedavi etkisi sağlanır. FDA ın Blu-U cihazlarının ALA ile birlikte kullanımı için onayladığı protoporfirin IX un en yüksek uyarma noktası olan, Soret bant (mavi ışık) (yaklaşık 405-420 nm) kullanılır. Porfirin uyarma spektrumunun bir başka tepe noktası olan 635 nm (kırmızı ışık) farklı cihazlarda MAL ile birlikte kullanılımı onaylanmıştır . Mavi veya kırmızı ışık aktivasyonu takiben, porfrin daha yüksek enerji seviyesine yükselir , ışık (floresan) yayarlar veya tekli oksijen veya serbest radikaller gibi reaktif oksijen türleri üretebilir. Tekli oksijen türlerinin üretimi, "tip 2" fotokimyasal reaksiyon olarak bilinir ve fotodinamik tedavide baskın olduğuna inanılmaktadır. ALA dan üretilen Porfirin esas olarak mitokondri civarında yerleştiği için, habis hücre ışığa maruz kaldığında bu onların apoptoz ya da nekrozuna yol açabilir. Akne tedavisi için sebase bezler ve Propionibacterium acnes bakterisi hedeflenmektedir. P. acnes porfrini doğal olarak depolayan bir yapıdadır. Yani Mavi ya da kırmızı ışık tek başına tedavi edici etki gösterebilir. Hedef doku üzerinde direkt fototoksik etkisinin ötesinde fotodinamik tedavinin farklı Fotosensitizerlerle bağışıklık sistemi üzerinde etkileri mevcuttur. İntelökin 1- beta, interlökin 2 tümör nekrozis faktör-alfa ve granülosit koloni uyarıcı faktör üretimine neden olur. Fotodinamik tedavinin genellikle DNA hasarı, mutasyon ve karsinojenezis açısından düşük bir potansiyeli vardır.

Omnilux Plus:

830Nm Infrared dalga boyu ile yapılan bu tedavi spor yaralanmaları, kas ağrıları ve psoriasisde etkili olmaktadır. Bunun dışında yara iyileşmesi ve derin kırışıklı tedavisindede kullanılmaktadır.

Yan Etkileri

Fotodinamik tedavi uygulamaları sonrasında yanma hissi, bazen kaşıntı gibi şikayetler olabilir. Aktinik keratoz veya Bowen tedavisinde ödem, eritem, kabuklanma, su toplaması veya erozyon görülebilir. Hiperpigmentasyon oluşabilir ancak tedavi sonrası genellikle birkaç ay içinde kaybolacaktır. Kontakt dermatit ve ürtiker bildirilmiştir. Topikal ALA nın çok fazla kullanıldığı durumlarda, sistemik emilime neden olabilir. Çalışmalarda ağızdan 120mg/kg dozlara kadar verilmiştir. 30mg/kg dan daha fazla oral olarak alımında karaciğer enzimleri yükselmektedir. Bu tedaviler mutlaka doktor tarafından yapılmalıdır. ALA ve MAL göze değdirilmemelidir. İşlem uygulanmış veya güneşe maruz kalmış cilde 48 saat işlem yapılmamalıdır.

Cilt Gençleştirilmesi için kullanımı.

ALA ve fotodinamik tedavinin cilt gençleştirici etkisinin nasıl olduğu tam bilinmemektedir. Ancak ALA ve fotodinamik tedavi sonrası artmış kollagen sentezi gösterilmiştir. Kırmızı ışık terapisinin vücudun "enerji santrali" olan mitokondriler üzerinde etkili olduğu düşünülmektedir Daha fazla enerji ile, cildi onarmak, yeni cilt oluşumunu hızlandırmak gibi işler daha verimli bir şekilde yapılabilmektedir. Hücre büyümesi ve cilt gençleşmesini arttırır. Cilde yapısını, gücünü ve esnekliğini veren kolajen üretimini uyarır. Kolajen üreten fibroblast üretimini arttırır. Kolajen, cildi oluşturan bağ dokusunun bir bileşenidir. Dokuya giden kan dolaşımını arttırır. Hücrelerdeki enflamasyonu azaltır.

Kırmızı Işık

Kırmızı ışık 635 nm saf ve hafif kırmızı diyot ışığı ile ciltteki kan dolaşımını hızlandıran, hücre yenilenmesini ve güneş ışınları ve diğer nedenlerle oluşan toksinlerin atılmasını sağlar. Yorgun ve çevre koşullarından olumsuz etkilenmiş ciltte oldukça başarılıdır. Zararlı ultraviyole veya infraruj (kızıl ötesi) içermeyen bu ışınlar, son derece yumuşak ve saf kırmızı diyot ışını olduğu için, tedavi gören kişi uygulama sırasında sadece bir ılıklık hissediyor. Cilt uyarılarak, kan dolaşımının düzenlenmesi ve cildin beslenme ve oksijenlenmesinin artması ve kollajenin yenilenmesi sağlanmaktadır. Cildiniz incelenip, tedaviye ihtiyacı olduğu belirlendikten sonra, temizleniyor. Ardından cihaz ile ilk seans 45 dakika sürüyor. Sonraki seanslar için ise, 20'şer dakika yeterli. Haftada iki kere, toplam sekiz seans sonunda kırışıklıklarda azalma, cilt tonunda eşitlik ve gerginlik gibi gözle görülür sonuçlar elde edilmektedir. İngiltere'de yöntemi kullananların yüzde 60'ında gözle görülür biçimde kırışıklıkların, çizgilerin azaldığı ortaya çıkmış. Özellikle göz ve dudak çevresi gibi yok edilmesi zor çizgilerde de belirli azalma saptanmış. Piyasada değişik isimlerle karşımıza çıkabilir. Low-level laser light therapy. Düşük güçlü lazer tedavisi Non-thermal LED light. Yumuşak (Soft) lazer tedavisi Soğuk lazer tedavisi. Biostimülasyon, fotonik uyarma. Fotobiyomodülasyon ve fototerapi Kırmızı ışık terapisi hangi cilt rahatsızlıkları için denenmektedir? Yaraları ve yara izlerini iyileştirme. Çatlakları azaltma, Kırışıklıkları, ince çizgileri ve yaşlılık lekelerini azaltma. Sedef hastalığı, rosacea ve egzamayı iyileştirme. Güneşten zarar görmüş cildi iyileştirme. Androjenik alopesi olan kişilerde saç büyümesini iyileştirme. Sivilceleri iyileştirme.

Mavi Işık

Mavi ışık tedavisi en yaygın olarak güneş hasarı ve premalign veya malign cilt kanseri büyümelerini tedavi etmek için kullanılır. Aslında cilt kanserini önlemek ve hem kanser öncesi cilt lezyonlarını hem de vücudun diğer bölgelerine yayılmamış (veya metastaz yapmamış) kanserli cilt lezyonlarını ortadan kaldırmak için kullanılabilir . 405-420 nm FDA tarafından da onaylanan ve son yıllarda Avrupa'da aknelerin azaltılmasında yaygın olarak Omnilux /Fine Lite, Blue-U gibi cihazlar kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalarda sekiz seanslık tedavi uygulayanların aknelerinin yüzde 73 oranında azaldığı görülmüş. Hasta için güvenli konforlu , acı vermeyen ve fazla yan etkisi olmayan bir uygulamadır. Cilde verilen mavi ışık, akne oluşumuna neden olan hedef hücreyi imha ederek serbest radikallerin oluşumunu engellediği düşünülüyor. Botox, dolgu maddeleri, kimyasal peeling tedavilerle desteklendiği taktirde bu uygulamaların etkilerinin daha uzun süreli olmaktadır. Amino levulinic acid (ALA) ile birlikte yapılan kombine tedavilerde. ALA ile ışığın deriyi daha etkisi %30-40 oranında artar Mavi ışık tedavisi, cilt hastalıklarını ve kanseri tedavi etmenin yanı sıra depresyon tedavisi olarak da kullanılabilir .Mavi ışık, eskiden “mevsimsel afektif bozukluk” (SAD) olarak bilinen mevsimsel kalıplara sahip “majör depresif bozukluğun” tedavisinde özellikle etkilidir .